top of page
WhatsApp Image 2022-05-15 at 1.21.03 AM (4).jpeg

Els grallers
dels Falcons

Totes i cadascuna de les figures que realitzem estan acompanyades per la seva pròpia música i interpretada pels grallers dels Falcons de Vilafranca. La música marca el ritme d’execució de les figures, alhora que amenitza la globalitat de l’espectacle. És així doncs una part indispensable de la pròpia pràctica dels Falcons.

Inspirant-se en els Falcons de Vilafranca, el graller Jaume Vidal, àlies el Submarino, va composar la Marxa dels Falcons de Vilafranca, cançó coneguda per totes les colles de grallers.

26-300x225.jpg

Peces pròpies del Falcons

Amb motiu de la celebració del 60è aniversari de la colla, l'any 2019, vam decidir impulsar un concurs de composició per a gralles per tal de renovar part del repertori dels nostres grallers.

Des de la introducció de l’acompanyament musical de gralles i timbals a les figures dels Falcons, a finals dels anys 70, s’ha utilitzat el mateix repertori: un conjunt de peces populars dins el món graller, especialment conegudes per ser un bon punt de partida per la iniciació a l’instrument.

Cada figura es construeix amb una música específica malgrat aquestes no són pròpies de la colla, a excepció de la Marxa dels Falcons de Vilafranca, composta per Jaume Vidal i Vidal al 1984 per encàrrec específic. Altres músiques que no en són pròpies però sí indiscutibles són el Toc de Castell, per alçar aquesta mateixa construcció i la Muixeranga d’Algemesí per desplegar la Torreta, figura inspirada i en homenatge a aquestes agrupacions ancestrals del País Valencià.

Les tres figures a les quals es va renovar l’acompanyament musical van ser la pira, l’escala i la piràmide drets. El resultat d'aquest concurs va acabar establint tres peces pròpies que porten per títol el nom de la figura a la que acompanyen. Els guanyadors, i per tant compositors de les noves peces van ser:


·Roger Conesa Mathioux per a la pira

 

·Daniel Carbonell Sugranyes per a l’escala

 

·Lluís Giménez Rafecas per a la piràmide drets. En aquest últim cas es dóna la coincidència que el Lluís va donar les primeres passes en el món de la música com a timbaler dels Falcons de Vilafranca i que, a més a més, el seu pare va ser un dels impulsors de la colla fa més de

60 anys.

Escolta i descarrega les músiques dels Falcons:

Marxa dels Falcons
00:00 / 02:02
L'escala
00:00 / 02:49
La Pira
00:00 / 02:00
La piràmide drets
00:00 / 02:05

amb el suport de:

cultura.png
ajuntament.png

amb el patrocini de:

diputacio.png
pique.png
moritz.png
gevents.png
casal.png
miro.png
kerpe.png
vendrell.png
bottom of page